חברתי
אמיצים - ארגון אלמנים אלמנות ויתומים צעירים בישראל
היתה לנו הזכות לארח במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות הורים אלמנים וילדים יתומים, ליום פעילות משותפת. הנה כמה מילים ממייסדת הארגון, הדס דיסין גליק:
"חובה נעימה עבורי להודות לכם על יום מרגש ומשמעותי מאד עם משפחות אמיצים.
שמחנו כאשר המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל פתח בפנינו את דלתו ליום מרתק להורה האלמן.ה והנער.ה המתבגר. בחרנו בקפידה הורה וילדו שנמצאים לפחות שנתיים באובדן מגן, מכירים את הקשיים ויכולים להנות מהאפשרות להתרומם לגבהים חדשים בזכות המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל. ציפינו בתקוה גדולה לקראת היום המיוחל והנה המציאות עלתה על כל הציפיות. הצוות האנושי והנעים קיבל את פנינו במאור פנים, במקצועיות וברגישות אין קץ.
במהלך היום התמודדו הורה ובן.ת מתבגר באתגרים,שהצריכו אומץ, שיח, תמיכה ושיתוף. הצוות המדהים שלכם עמד שם והתעקש עם כל אחד ואחת שיגיעו לקצה גבול היכולת האישית שלהם יחד, יכולות שהיו מעל ומעבר למה שהמשתתפים שיערו. בסופו, של היום המרתק, ההורים והמתבגרים שהשתתפו דיווחו שהם נחשפו לרבדים חדשים בינם לבין עצמם ובקשר בינם לבין ילדם המתבגר. יתירה מזו הם שיתפו עד כמה הם קיבלו כוחות אחד מהשני והבינו שבלעדי החיבור שביניהם לא היו מעיזים אפילו לנסות.
אנו באמיצים מלאי תודות למרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל ומחכים בכליון עיניים להזדמנות הבאה.
רוב תודות,
הדס דיסין גליק
מייסדת ומנכ"ל
שבט מרים בוארדי אעבלין
ברצוני להביע את הערכתי על פעילותכם במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות.
היתה לי הזכות לבקר אצלכם באריאל עם קבוצה של 40 בני נוער מכפר אעבלין מטעם תנועת הצופים.
היה מרגש לראות את החיוכים על פניהם של 40 הנערים והנערות. זה היה יום מעצים ומעשיר, בו הם התוודעו לגיבורים המשותפים מהמקורות. הן בני הנוער הן אני חשנו חיבור חזק לאנשים ולמקום, ותקוותי שנוכל להביא אליכם קבוצות נוספות בעתיד, וכך להמשיך ולטפח את בני הנוער שלנו, ולבנות את העתיד המשותף.
אני מאמין כי פעילויות כאלה תורמות לחיזוק הקשר בין בני הקבוצה, אך גם לחברה מסביב.
בכבוד רב ובהתרגשות רבה,
סימון חורי
ראש שבט מרים בוארדי – אעבלין
פנימיית עלמא
נערות מפנימיית עלמא הגיעו אלינו לפעילות. היה יום מרגש. זה מה הנהלת הפנימייה כתבהלנו אחר כך:
"שלום רב. ברצוני להביע את תודתי הרבה בשם נערות פנימיית עלמא, על שיעור מאלף לחיים. הנערות אשר השתתפו ביום המאתגר מתארות יום חוויתי ומיוחד בעבורן, תוך שהן מצליחות לראות את עצמן במשקפיים אחרות, עם תחושת יכולת ומסוגלות אשר לרוב זרה להן. הנערות התגלו כאמיצות במיוחד, בכך שהגיעו לנקודת קושי פנימית, וצלחו אותה תוך חווית הצלחה, לעיתים בעזרת חברותיהן.
מספר נערות הצליחו לתמלל את תחושותיהן, בכך שאמרו משפטים כגון "הקבוצה אשר מקשה עליי לעיתים, היא זו שעזרה לי", ו"הבנתי שכשהולכים ביחד, לעיתים ההליכה ארוכה יותר, אך ההצלחה מוכפלת."
מועדון כדורגל הפועל כפר סבא
מועדון הפועל כפר סבא הגיע אל המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות עם קבוצת בני נוער, בה היו יהודים וערבים.
התרגשנו לקרוא את מכתבם:
ברצוננו להודות על האירוח הנפלא והחווייה אותה עברו הנערים במתקנים באריאל.
יש לציין את המדריכות שליוו את הנערים בהדרכה מקצועית. אין לנו ספק שהביקור ייזכר למשתתפים כחווייה מיוחדת בחיים.
נשמח בעתיד לשלוח קבוצות ולשתף פעולה.
עוד כתב לנו באופן אישי מר אמנון רז, מנהלה המקצועי של הקבוצה:
"מודה אישית על האירוח. התרשמתי מאוד ואין לי ספק שאוכל לעזור ולארגן בתקופה של החופשות קבוצות לגיבוש, אהבת הארץ ומנהיגות בשילוב קבוצות מהמגזר."
בית השנטי
שלום רב,
אנו כותבים לכם בשם ילדי בית השנטי תל אביב ובית השנטי במדבר, במטרה להודות לכם על הפעילות הנהדרת, עוצמתית, מהנה וחווייתית שעברו "הילדים" שלנו בפעילות. החל משלב התכנון, דרך התקשורת עם צוות התפעול של המקום בקבלת הפנים הסופר מרגשת ומכילה וחשוב מכל – לאורך כל הפעילות.
בית השנטי הוא בית חם לנוער בסיכון ובסכנה. אנו מפעילים 2 בתים, כפר הנוער שנטי במדבר בשדה בוקר ובית השנטי בת"א. בשני הבתים חיים בני נוער בגילאי 14-21 שעבורם בית השנטי הוא "הבית" והתחנה האחרונה לפני חיי רחוב הזנחה והישרדות. בני הנוער שמתגוררים בבית השנטי בוחרים מדי יום לחיות מחדש, להתמודד, לגלות את העוצמות שלהם, לאתגר את עצמם, ולבחור להציל את עצמם. אנחנו מציינים זאת כי יש הלימה מלאה ומרגשת בין המשימות שעמדו בהם בפעילות לבין החוויה הרגשית אותה הם עוברים בבית השנטי ואותה אנחנו רוצים להעביר להם.
הטיפוס בניגוד לפחד, הזינוק, הניסיון לייצב את עצמם על עמוד גבוה, ההבנה שהם יכולים לקפוץ ולהישאר בטוחים, החוויה הרגשית בעודם עושים זאת ומבינים יחד עם צוות ההדרכה של המקום את החוויה והמשמעות שלה – ערכה לא יסולא בפז.
הילדים עצמם הביעו לאחר מכן התרגשות גדולה מהחוויה, הגילוי העצמי שלהם היה רגע עצמתי "הרגע שקפצתי מהעמוד הגבוה", "הרגע שהתרוממתי על העמוד והתייצבתי", עבורם הנקודה הזו של גילוי היכולת הפנימית, ניצחון הפחד היא רגע של גילוי עוצמות שילווה אותם הלאה בחיים שלהם.
אנשי הצוות של בית השנטי שהיו במקום, ציינו גם הם בהתרגשות את החוויה של לראות את הילדים מבצעים את המשימות, המשימה אישית, הזוגית, הקבוצתית, העובדה שאחד "מאבטח" את השני. אלה הם רגעים ממשים של התרגשות והצלחה.
לסיכום,
בספק אם היינו מספקים חוויה כזו לילדים אלמלא ההזמנה רחבת הלב והתרומה הנדיבה. אין לנו ספק כי היינו באים שוב ושוב (כולל צוות) כי מדובר בחוויה ייחודית, בנוסף משגע ובאווירה מכילה ומקצועית. תודה רבה על המתנה הנהדרת שהענקתם לילדי בית השנטי ועזרתם להם לגלות בעצמם עוצמות חדשות שילוו אותם במסע שלהם
בכבוד רב
צוות בית השנטי
כפר הנוער אמונה נוה מיכאל
ברצוני להודות מקרב לב לכם, על תמיכתכם בסיוע להפקת יום גיבוש ועבודה על גבורה ואומץ בקרב חניכי וחניכות גיל התיכון של פנימיית "אמונה נווה מיכאל", בפרדס חנה.
הפנימייה שלנו מטפלת במעל 200 ילדים עם סיכוי רב להצלחה ולחזרה לחיים נורמטיביים ותפקוד איכותי ומשמעותי, בזכות עבודה משמעותית בפנימייה ומחוצה לה בין השאר בעזרת פרוייקט זה באריאל.
הפנימייה שלנו מעניקה חינוך ציוני, דתי וערכי לחניכים, והמפגש במהלך הפעילות עם סיפורי התנ"ך וסיפורי הגבורה של דוד אל מול גולית, המחיש לילדים את האמונה בעצמם גם כאשר נתוני הפתיחה שלהם כמו דוד אינם נראים מבטיחים בתחילת הקרב.
אנו מחנכים אותם לאמונה בעצמם, בכוחותיהם וביכולתם, ובכך להתגבר על כל פחד אפשרי. אנו מבטיחים להם כי אנו נמצאים איתם, תומכים ומלווים אותם לכל אורך הדרך ובכך מעניקים להם אומץ להתמודד עם אתגרי הזמן ותקופת ההתבגרות.
חלק ניכר מהחניכים שלנו הינם נעדרי עורף משפחתי, חלקם יתומים מאב ו/או מאם, וחלקם נוער למשפחות עולים, בעיקר מקרב העדה האתיופית. הם זקוקים לנו שנהווה עבורם משענת משמעותית, ובעזרת התרומה שלכם ליום פעילות כמו שהם חוו, אנו מצליחים להתקדם עוד צעד בדרך לשבירת מעגל המצוקה.
אצטט מתוך דברים שחלק מהנערים והנערות כתבו לי לאחר יום הפעילות:
"אנחנו קבוצה של נערות פחדניות, בכלל לא חשבנו לעלות על המתקנים, בזכות העידוד של צוות ההדרכה והביטחון שהם הקרינו עלינו, כל הקבוצה עלתה על המתקנים הכי מפחידים"...
"הפתעתי את עצמי, התגברתי על הפחד, גיליתי בעצמי כוחות שלא ידעתי שהיו קיימים אצלי"...
"נהנתי מאוד מאוד, היה כיף, מאתגר, ומעורר מחשבה על האומץ שיש לי"..
"פעם לא העזתי לעלות למיטת קומותיים, היום אני מעיזה ומתמודדת"...
אני חושב לסיכום כי יום משמעותי זה השאיר חותם משמעותי בקרב החניכים שלנו, ועל כך רק מילות תודה,
הוקרה והערכה .
יחיעם שרלו, מנהל הפנימייה
המרכז לקהילה האפריקאית בירושלים
לכבוד המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל,
בשם המרכז לקהילה האפריקאית בירושלים ובשם הנערים והנערות שהשתתפו בקייטנה שהפעיל המרכז במהלך יולי 2017, אנחנו רוצים להודות לכם על הפעילות המדהימה במרכז לפיתוח מנהיגות באריאל.
הפעילות כללה 11 נערים ונערות מקהילת מבקשי המקלט האפריקאים הגרים בירושלים. הקבוצה כוללת נערים ונערות בגילאים 12-15 המגיעים ממשפחות אשר מוצאם מאריתריאה, אתיופיה וסודן. הנערים והנערות משולבים במערכת החינוך בעיר. חלקם נולדו בישראל ואחרים במדינות אחרות. הנערים והנערות האלו מתמודדים עם קשיים הייחודיים לקהילות מהגרים בשילובם בחברה. הם אינם מסוגלים לקבל תמיכה מהוריהם בשיעורי בית מכוון שאלו לא בקיאים בשפת הלימוד, שהיא עברית. יתרה מזאת, לעיתים הם מרגישים מנותקים מהתרבות של הוריהם ומהקהילה שלהם. בנוסף, השהייה שלהם בישראל היא זמנית וקרוב לוודאי שבשלב כלשהו יעברו חזרה למדינות מוצאם או למדינות אחרות. מעבר לכך, הגירה כפויה לעיתים הורסת מבנים קהילתיים. לכן יש צורך לשקם ולבנות מחדש קשרים קהילתיים במדינה הקולטת. זה חשוב במיוחד עבור נערים ונערות שגדלים עם זהות מורכבת כאשר הם משולבים במערכת החינוך אך אינם מקבלים מעמד קבוע במדינה. בהגיעם לגיל 18, על הנערים והנערות לחדש ויזה זמנית אחת לחודשיים כמו הוריהם. הנערים אף עלולים להישלח למתקן כליאה זמני בהגיעם לגיל 18. לכן עליהם לקבל כלים להתמודד עם המציאויות המורכבות שמחכות להם.
קהילת מבקשי המקלט מאריתריאה, סודן ואתיופיה מורכבת ממשפחות ויחידים שעזבו את מדינות המוצא שלהם בעקבות רדיפה פוליטית, דתית, חברתית, מגדרית או אתנית. כ-20% ממבקשי המקלט בישראל (מתוך 40,000) הינם ניצולי סחר ועינויים. רבים נעזרים במבריחים כדי לעבור בין גבולות במזרח אפריקה. לעיתים קרובות, מבריחים הופכים לחוטפים שמחזיקים מבקשי מקלט בשבי על מנת לסחוט מהם דמי כופר. לעיתים רבות, השבי כרוך בעינויים, עבודה בכפייה ועבדות מינית. לכן חלק גדול ממבקשי המקלט השוהים בישראל ובירושלים חווים תופעות פוסט-טראומטיות כתוצאה מעינויים ואלימות מינית. רבים מהמטופלים בפרויקט הפסיכו-סוציאלי במרכז לקהילה האפריקאית בירושלים הינם נשים בסיכון, נשים חד הוריות, נפגעי אלימות מינית וניצולי סחר ועינויים. שלושה מהנערים בפעילות לנוער מגיעים ממשפחות חד הוריות. כולם בעלי עורף משפחתי אך חלקם גדלו ללא אב. מעבר לכך, המשפחות חוות קשיים כלכליים משום שמשתכרות בפחות משכר המינימום, בעיקר בעקבות חקיקה המחייבת מבקשי מקלט להפריש 20% משכרם לקרן פיקדון שניתנת להיפתח רק בעת עזיבה מהארץ. יתרה מזאת, ההורים חווים קשיים שונים בהשתלבות בחברה בישראל וכל אלו משפיעים על הילדים.
הנערים שהשתתפו בפעילות באריאל נהנו מאד, אתגרו את עצמם, חוו חוויות מיוחדות וחד פעמיות, ולמדו המון על עצמם ועל הקבוצה. בעקבות משוב שבוצע בסוף הקייטנה, למדנו שהפעילות במרכז לפיתוח מנהיגות השאירה את הרושם הכי משמעותי על הנערים מבין יתר הפעילויות בקייטנה. כאשר נשאלו איזו פעילות גרמה להם להתגאות בעצמם ואיזו פעילות הפתיעה אותם, כמעט כל הנערים התייחסו לחוויה שלהם באריאל. "קפיצת האמונה" השאירה את הרושם הכי משמעותי. כמעט כולם הגיעו לפחות צעד אחד יותר ממה שהאמינו שיגיעו. לכן, אנחנו מאמינים שזו הייתה חוויה מעצימה ושיעור לחיים. הדגש על עידוד ופרגון גם הוא היה משמעותי. נערים שביום יום לא מסוגלים להפסיק לריב, דרך פעילות זו, הגיעו למצב שהם עוזרים אחד לשנייה ומעודדים אחת את השני.
גם מבחינה לוגיסטית, היה יוצא מן הכלל ומאד חיובי. הרגשנו שמצפים לנו ומקבלים אותנו בנדיבות עצומה. כל אנשי הצוות איתם היינו בקשר היו אדיבים ביותר וניכר שהיה להם חשוב שתהיה לנו חוויה משמעותית.
אנחנו מודים לכם שוב מקרב לב. זו כנראה הייתה חוויה שהנערים לא יישכחו בקרוב. אנו מקווים לשתף עמכם פעולה שוב בעתיד.
בברכה,
אור מור
מנהל פיתוח משאבים